Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Culturele ondernemers opgelet

publicatiedatum: do 24 augustus 2017

Met het programma Cultuur Onderneemt zet de provincie Utrecht in op het stimuleren van ondernemerschap van de culturele sector. Dit doen ze onder andere door het ontwikkelen van alternatieve financieringsvormen en het bevorderen van samenwerking in het culturele veld in brede zin; culturele instellingen, zzp-ers, erfgoedinstellingen, creatieve ondernemers en bedrijven.

 

 Het beoogde effect is een duurzame relatie tussen de culturele sector, markt en maatschappij.

 

Cultuurlening

Sedert juni 2014 kunnen professionele kunstenaars, creatieven, culturele instellingen en ondernemingen in de creatieve industrie bij het K.F. Hein Fonds terecht voor een nieuwe vorm van financiering: de Utrechtse Cultuurlening. Voor deze groep ondernemers zijn onvoldoende financieringsmogelijkheden beschikbaar in de markt. Via de Utrechtse Cultuurlening kan tegen een lage rente van 3% een bedrag geleend worden tot maximaal €20.000. De Utrechtse Cultuurlening is een initiatief van provincie en gemeente Utrecht, K.F. Hein Fonds en Cultuur-Ondernemen.


Voor wie is de utrechtse cultuurlening
Cultureel Ondernemers: Individuele professionele kunstenaars, individuele creatieven, culturele instellingen en ondernemingen in de creatieve industrie komen in aanmerking voor de Utrechtse Cultuurlening. Voor individuele, professionele kunstenaars of creatieven geldt dat zij woonachtig moeten zijn in de provincie Utrecht. Instellingen of ondernemingen in de creatieve industrie moeten in de provincie Utrecht gevestigd zijn. Verder is van belang dat met de lening een investering wordt gedaan die ten goede komt aan de Utrechtse cultuursector.


Revolverend fonds
De Utrechtse cultuurlening is een revolverend fonds: rente en terugbetaling vloeien terug naar het fonds, zodat er nieuwe leningen verstrekt kunnen worden. In totaal is er €500.000 beschikbaar: de provincie draagt €300.000 bij, de gemeente €200.000. Zij werken hiervoor samen met Cultuur-Ondernemen en het K.F. Hein Fonds. U kunt de lening aanvragen bij het K.F. Hein Fonds. Dit fonds verzorgt ook de inhoudelijke beoordeling. De financiële beoordeling ligt bij Cultuur-Ondernemen.
Per maart 2015 zijn al 5 leningen verstrektvoor circa € 50.000,-.

 

Meer informatie Utrechtse Cultuurlening