Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

"Beiaard in beeld"

publicatiedatum: do 10 augustus 2017

Op zaterdagmiddag 12 augustus a.s. speelt Henk Verhoef op het carillon in de Petrustoren en op 19 augustus Mathieu Polak. Tijdens beide bespelingen zijn de beiaardiers aan het werk te zien op een beeldscherm, onder het motto "Beiaard in beeld". Het beeldscherm zal op het bordes naast de ingang van de toren opgesteld worden en bij slecht weer binnen in het torenportaal.

 

Elk kwartier speelt het carillon in de Petrustoren geprogrammeerde korte melodieën om de tijd aan te geven. En zo'n 50 keer per jaar wordt het carillon handmatig met het klavier bespeeld door beiaardiers. Hoog en binnen in de toren. Tijdens de beklimmingen van de toren, begeleid door de gidsen van Gilde Woerden, is de beiaardier aan het werk te zien. Maar niet iedereen is daartoe in de gelegenheid. Voor senioren is de beklimming van de smalle hoge wenteltrap in de toren vaak een belemmering. Daarom zal de Stichting Carillon Woerden tijdens een tweetal bespelingen camera's in de toren installeren. Met zicht op de beiaardier en de 48 klokken van het carillon.
De twee bespelingen met het carillon en de beiaardiers in beeld zijn de laatste van de reeks bespelingen tijdens de zomerkaasmarkten op zaterdagmiddag. Op 12 augustus is de bespeling van 13.15 tot 14.15 uur en op 19 augustus van 14.15 tot 15.15, na afloop van de historische kaasmarkt. Bij het beeldscherm zal uitleg worden gegeven door medewerkers van Stichting Carillon Woerden.
De reeks bespelingen tijdens de zomerkaasmarkten wordt gesponsord door Cultuur Platform Woerden.  Beiaard in beeld wordt mogelijk gemaakt door het Van der Wel-IJff Fonds voor zorg en welzijn van ouderen, en door Stadshart Woerden en TTS Woerden.