Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Opknappen Harmelense Bavokerk is gestart

publicatiedatum: ma 24 juli 2017

Met het weg-takelen van de bekroning van de Bavokerk is het startsein gegeven voor een grote en kostbare (ca; een miljoen euro) restauratiebeurt. Eind dit jaar keren kruis en haantje weer terug en zijn het complete dak van de kerk inclusief gevels aangepakt. In december van dit jaar moet de klus geklaard zijn.

 

Precies honderd jaar bestaat de Heilige Sint Bavokerk in Harmelen dit jaar. En dus is het tijd voor een grote restauratiebeurt van het kerkgebouw aan de Ambachtsheerelaan. ,,Het is een enorme klus die een paar maanden in beslag neemt", vertelt Harmelenaar en voorzitter van de lokale kerkencommissie Gert Vendrig tegen het AD.

 

 De operatie wordt uitgevoerd door De Bonth Van Hulten. Het aannemersbedrijf uit het Brabantse Nieuwkuijk is gespecialiseerd in het restaureren van kerken, kastelen en andere monumentale panden. Zo restaureerde de aannemer van 2006 tot 2009 kasteel De Haar in Haarzuilens.


Startsein

De klus in Harmelen duurt naar verwachting tot eind december. Vendrig: ,,De dakpannen worden deels vervangen en deels hergebruikt, het voeg- en metselwerk wordt gedaan, de dakgoten worden vervangen en de oude asbest leien verwijderd."

 

Het officiƫle startsein van de klus was gisterochtend, toen na het opbouwen van de kraan, de bekroning van de katholieke kerk werd gehaald. Het kruis en het haantje worden de komende maanden ook opgeknapt. Vendrig: ,,Die gaan naar een smederij in Geldermalsen waar de kruis gerepareerd wordt en een preventieve behandeling krijgt tegen roest. De haan wordt opnieuw in het bladgoud gezet."

 

Alles bij elkaar kost de restaurant volgens Vendrig ongeveer een miljoen euro. ,,Daar hebben we natuurlijk als kerkgenootschap voor gespaard en we hebben een subsidie van 350.000 euro gekregen vanuit het Fonds Erfgoedparels van de provincie Utrecht." In totaal keerde het fonds 3,3 miljoen euro uit aan zeventien monumenten.


Acties

De rest van het benodigde geld moeten de parochianen bij elkaar krijgen met acties. ,,Daarvan is nu 72.000 euro binnen door onder andere een dienstenveiling, loterij, kerstkaarten en kerstbomen verkopen en schenkingen", vertelt Vendrig. In het najaar volgen nog een Boerenbruiloft in samenwerking met plattelandsjongerenvereniging Crespon en een groot concert met honderd koorzangers.

 

Op zondag 8 oktober wordt het honderdjarig bestaan van de kerk gevierd met een hoogmis. Dat het gebouw dan tijdens dit feestelijke moment nog in de steigers staat, is volgens Vendrig geen probleem. ,,De steiger staat buiten en de mis is binnen", zegt hij nuchter. ,,Bovendien was het voor het krijgen van subsidie juist een pluspunt dat we nu een jubileumjaar vieren."

 

Bron AD