Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Koeiemart Immaterieel erfgoed !

publicatiedatum: vr 21 juli 2017

De Koeiemart Woerden wordt geplaatst op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Betrokken partijen zien dit als een prachtige en unieke waardering voor dit Woerdense culturele erfgoed en voor een van de oudste (ruim 600 jaar) Woerdense tradities.

 

De Koeiemart
De Koeiemart is al sinds 1410 een bijzonder volksfeest, georganiseerd door en voor Woerdenaren en ondertussen niet meer weg te denken in Woerden. Met de plaatsing op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland wordt borging gegeven aan dit stukje erfgoed, waarbij de betrokken partijen aangeven de Koeiemart te waarborgen voor de toekomst.

De Koeiemart Woerden staat in traditie van de eeuwenoude vee- en jaarmarkt van Woerden en is uitgegroeid tot een volksfeest en een reünie voor en van Woerdenaren. Als oud-Woerdenaar kom je eens per jaar terug voor de Koeiemart. Het is duidelijk diepgeworteld in de gemeenschap en draagt bij aan de sociale cohesie. Allemaal kenmerken waardoor dit stukje erfgoed voldoet aan de voorwaarden voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

 

De plaatsing
Woerdenaren zetten zich al voor langere tijd in om de Koeiemart op deze nationale inventarislijst te krijgen. Diverse betrokken partijen zoals bewoners, ondernemers, horeca, stadshart, gemeente en Woerden Marketing hebben hieraan meegewerkt.
Martin Damen en Kristel Jansen in de Wal (Woerden Marketing) hebben dit initiatief opgepakt en uitgewerkt. Er is een compleet Erfgoedzorgplan geschreven waarmee de Koeiemart is voorgedragen bij het Kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland en is getoetst door een onafhankelijke commissie. Het erfgoedzorgplan is ondertekend door diverse betrokkenen zoals Burgemeester Molkenboer (gemeente Woerden), Bert Vollering (ACW) en Gineke van Kesteren (Slagerij van Kesteren).
De plaatsing is officieel na ondertekening van het certificaat.

 

Hoe nu verder?
Ten eerste mogen we in Woerden deze prachtige ondertekening vieren en voornamelijk TROTS zijn dat een bijzonder volksfeest voor ons nu in de schijnwerpers staat als immaterieel cultureel erfgoed. Daarnaast moeten we zorg dragen dat de Koeiemart door en voor de Woerdenaren blijft voortbestaan en mee ontwikkelt met de tijd....

De plaatsing van de Koeiemart is een middel om te helpen bij de borging van het erfgoed. Het is een onderkenning dat het immaterieel cultureel erfgoed zorg behoeft en een gemeenschap zich daarvoor wil inzetten.

Om te vieren dat de Koeiemart nu echt ondertekend is als Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland staat er vandaag van 10.30 tot 14.00 uur een echte koe voor foto’s en filmopnames op de koeienstoepen (Groenendaal) voor het Stadshotel Woerden & Van Rossum.


Inventaris Immaterieel Erfgoed
De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Nederlandse regering in 2012.

 

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland coördineert de uitvoering van dit verdrag en maakt het immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaar via de vernieuwde website  www.immaterieelerfgoed.nl. Hier leest u ook meer over de nieuwe toevoegingen aan de Inventaris, die nu 129 elementen bevat.

Erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Immaterieel erfgoed is levend, dynamisch erfgoed dat – wanneer nodig – door elke generatie aan de tijd wordt aangepast.

 

bron: woerden marketing