Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Aardgasloze nieuwbouw Staatsliedenkwartier

publicatiedatum: wo 19 juli 2017

Bestuur Wijkplatform pleit voor aardgasloze nieuwbouw op het Den Oudstenterrein. Het bestuur geeft de gemeente Woerden te verstaan dat haar ambitie om in 2030 een CO2 neutrale gemeente te zijn in plaats van pas in 2050 mede te realiseren valt als de nieuwbouw op het terrein van Den Oudsten aardgasloos gerealiseerd zal worden.

 

Het Wijkplatformbestuur is ervan op de hoogte dat de gemeente Woerden af wil van fossiele brandstoffen en dus van het aardgas en dat de gemeente een uitgesproken tegenstander is van olie- en gasboringen in Woerden. Bekend is ook dat woningen voor een belangrijk deel bijdragen aan de CO2 uitstoot.

Op de totale energierekening van huishoudens is 75% goed voor aardgas. In de ogen van het gemeentebestuur wordt het westelijk deel van het Schilderskwartier in Woerden mogelijk de eerste aardgasvrije wijk. Deze wijk blijkt na onderzoek van de gemeente, Stedin en woningbouwcorporatie GroenWest een van de wijken met mogelijkheden te zijn.
De reden is dat uiterlijk in 2030 de gasbuizen vervangen moeten worden. Alternatief voor het vervangen van de gasbuizen is dan om het zonder aardgas te doen.


Maar is uiterlijk 2030 niet wat aan de late kant?
Het bestuur van het Wijkplatform vindt van wel. Dat moet nu al kunnen en daartoe biedt de nieuwbouw op het Den Oudstenterrein een uitgelezen kans. Althans dat is de mening van het Wijkplatform. Een oordeel dat inmiddels al richting de projectontwikkelaar Burgland en aan de gemeente is geventileerd.


Te meer dar het grootste bezwaar, de wettelijke verplichting om het gebruik van aardgas mogelijk te maken, per 1 januari 2018 komt te vervallen