Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

"Boringen bij Woerden toegestaan"

publicatiedatum: zo 25 juni 2017

Er is geen enkele reden om te stoppen met het boren in kleine gasvelden zoals bij Woerden, zegt minister Kamp van Economische Zaken op vragen van de Christen Unie. Volgens hem voorziet aardgas in 40 procent van de totale energiebehoefte in Nederland.

 

Ook het klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken minder fossiele brandstoffen te gebruiken, verandert daar volgens minister Kamp niets aan. Volgens de minister is het winnen van gas uit eigen bodem wenselijker dan het importeren.

 

De ChristenUnie had vragen gesteld* over de plannen voor boringen onder de wijk Molenvliet.

Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber is het bedrijf dat plannen heeft voor de boringen, Vermilion, niet milieubewust genoeg. Minister Kamp zegt dat het bedrijf zich gewoon aan de in Nederland geldende regels moet houden en dat het bedrijf eerst nog een plan van aanpak moet maken en vergunningen moet aanvragen.

 

* Ook andere partijen hebben zich al over deze kwestie gebogen.

 

 

Uit bericht gem. Woerden 2015

 

Standpunt gemeente Woerden

Het college heeft de minister gevraagd de vergunning in te trekken. Het college vindt dat veiligheid en leefbaarheid voorop staat en dat moet worden geleerd van de situatie in Groningen. Olie en gaswinning onder een woonwijk is niet wenselijk.

Als de winning toch zou moeten dan alleen na diepgaand onderzoek en zorgvuldige procedures. De gemeente wil daar nauwer bij betrokken worden. Gemeente Woerden trekt met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, gemeente Oudewater en de provincies Zuid-Holland en Utrecht op om zich hier sterk voor te maken.

 

Uit bericht April 2015 NOS

 

Er wordt voorlopig geen gas en olie gewonnen bij Woerden. Minister Kamp van Economische Zaken laat weten dat de vergunning uit 2009 geactualiseerd moet worden, als het bedrijf nog steeds van plan is gas te winnen bij Woerden.

De gemeenten Woerden en Oudewater waren in verzet gekomen tegen de plannen van Vermilion Energy, dat vanaf 2017 bij het Papekopveld wilde gaan boren. De plannen kwamen aan het licht toen het bedrijf vroeg om een tijdelijke afrit voor vrachtverkeer aan de A12.

Vermilion boort al sinds 2009 naar gas in het Friese Harlingen. In een promotiefilmpje van november vorig jaar zegt het Canadese bedrijf dat de toekomst er in Nederland 'rooskleurig uitziet'.
Opnieuw beoordelen

 

Minister Kamp begrijpt de ontstane ophef en zegt dat hij de oude vergunning opnieuw gaat beoordelen. "Sinds 2009 zijn we meer te weten gekomen over wat de gevolgen van gaswinning kunnen zijn en daar hebben we lessen uit getrokken. Daarom ga ik deze oude vergunning opnieuw beoordelen."

Kamp zegt dat hij de aanvraag kritisch zal beoordelen en dat de veiligheid en betrokkenheid van de bewoners vooropstaat.