Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Het Offerfeest

publicatiedatum: ma 21 augustus 2017

Het Offerfeest , (of slachtfeest of feest van Ibrahiem of Schapenfeest,) is het belangrijkste feest van de islam. religieuze islamieten vieren dat, dit jaar*, van vrijdag 1 t/m zondag 3 september. In het Arabisch heet het Offerfeest Eid al-Adha (ʻĪd al-Aḍḥā) en ook Aid al Kabir (het grote feest), en in het Turks heet het Kurban Bayrami. In het Moluks (Indonesisch) is het Hari Raja Haji.

 

Toelichting

Het Offerfeest, wordt elk jaar gevierd (vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender.*)

 

Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahiem (Abraham) om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

 

Delen

Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen. Naast het delen, wat een belangrijk gebruik is in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahiem heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest.

 

Alleen vlees?

Islam en vegetarisme worden niet vaak in één zin genoemd. En toch gaan er wereldwijd stemmen op van moslims die vinden dat de twee prima samengaan. Sterker nog; sommigen doen zelfs een oproep om het offerfeest vegetarisch te vieren. (lees verder op "one world")

 

Mekka

Eenmaal in zijn of haar leven moet de moslim die daartoe lichamelijk en financieel in staat is, een pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië maken. Deze bedevaart, die "hadj" wordt genoemd, is een meerdaagse tocht die langs de heilige plekken voert die geassocieerd worden met de profeten Ibrahim en Mohammed. Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren in hun eigen land het Offerfeest.

 

* de data

Het bepalen van de exacte aanvangsdatum van vieringen is soms moelijk. Voor belangrijke vieringen zoals het begin van de maand ramadan kijken sommige groepen moslims naar de kalender en andere naar de precieze maanstand. Voor deze laatste groep begint de viering op het moment waarop twee orthodoxe moslims de sikkel van de nieuwe maan waarnemen. Veel moslims richten zich naar het moment waarop de maan in hun geboorteland gezien wordt. Door het tijdverschil tussen de verschillende landen kunnen er nogal eens verschillen ontstaan in het tijdstip waarop een feest of viering begint.

meer info

http://www.beleven.org/feest/offerfeest