Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Kaaskoning Jos van Riet nog een jaar in functie

publicatiedatum: di 30 mei 2017

Jos van Riet is één van de moderatoren van het onlangs geopende Kaaspakhuis aan de Emmakade. Hij gaat daar met een aantal collega’s kaas maken onder toeziend oog van bezoekers én leerlingen opleiden binnen de Kaasacademie. Wegens de te verwachten drukte bij deze activiteiten is het wenselijk dat de Hollandse Kaaskoning nog een jaar de kroon draagt.

 

Het heeft de organisatie van Woerden Boerenmarktstad behaagd om Jos van Riet, de in 2016 gekroonde Hollandse Kaaskoning, voor nog een jaar te prolongeren. De Woerdense ‘koninklijke kaashoogheid’ blijft dus ook in 2017 nog in functie.

 

Jos van Riet kent immers als geen ander de ‘klappen van de kaas’. Tijdens de opening van het Kaaspakhuis  werd Jos van Riet nogmaals gekroond en voorzien van een sierlijke goudgele sjerp.
Als ambassadeur van de Woerdense kaas zet hij zich in voor Woerden Boerenmarktstad en speelt hij als ervaren kaashandelaar een hoofdrol het handje-klap-theater. Naast lokale kaasactiviteiten is Van Riet ook over de grens promotor van de Woerdense kaas en kaasvraagbaak op allerlei gebied. Zo was hij onlangs nog in Zuid-Afrika om kaas te keuren tijdens een groot festival.

 

Kaaspakhuis
Afgelopen zaterdag vond de officiële opening plaats van het Kaaspakhuis aan de Emmakade waar de Hollandse Kaaskoning veelvuldig te vinden is. In het Kaaspakhuis staan educatie en recreatie hoog in het vaandel. De kaasacademie gaat in het schooljaar 2017/ 2018 van start op deze locatie onder bezielende leiding van Jos van Riet. Bezoekers kunnen hier de moderne wereld van kaas in het Groene Hart beleven en wordt er ook daadwerkelijk kaas opgelegd. Belangstellenden kunnen er ook kaas maken, proeven, (kaas)producten, de leukste kaascadeaus en souvenirs aanschaffen. Ook het VVV/Toeristen Informatie Punt en Woerden Marketing vestigen zich in het Kaaspakhuis.

 

Graskaasdag
Het startschot van de zomerse kaasmarkten wordt traditiegetrouw gegeven tijdens de Graskaasdag op zaterdag 3 juni. De Hollandse Kaaskoning keurt dan, samen met onder meer burgemeester Molkenboer, de allereerste graskaas die een feestelijke wijze haar entree maakt op het Kerkplein.
De veiling van de 125 kilogram wegende graskaas, de ‘Grand Dame’ onder de kazen, is één van de hoogtepunten van het jaar in Woerden Boerenmarktstad.