Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Historische Roman van Huib Veldhuijsen

publicatiedatum: di 30 mei 2017

Op zaterdag 3 juni (van 13.00 t/m15.00 uur.) Signeert Huib Veldhuijsen zijn historische roman De Schatbewaarder (€ 24,50) bij Boekhandel Libris in de Voorstraat 14 Woerden. Huib is, in de tijd dat hij in Woerden werkte, betrokken geweest bij de oprichting van het Cultuurplatform en onze website Cultuurlokaal. Zijn debuutroman is het verhaal van de grote stadsfraude die plaatsvond in het in verval geraakte Leiden van de eerste helft van de negentiende eeuw.

 

DE SCHATBEWAARDER

We volgen Jan Laurens Teerlink, een apothekerszoon die nietsvermoedend als klerk op het stadhuis komt werken, terwijl onder zijn ogen stadssecretaris Du Pui en zijn klerken Seyn en Backer een complot smeden waarmee de helft van de gemeentebegroting, over een periode van bijna dertig jaar, geruisloos wordt weggesluisd.


De heren leiden een onopvallend bestaan waarin het hen aan niets ontbreekt. Van snuisterijen, kunst en boeken tot rariteiten en snuifdoosjes. Als de zaak in 1838 aan het licht komt, overlijdt onverwacht Du Pui. Seyn en Backer worden gearresteerd. De politici waren furieus.
Welke rol bleken zij zelf in de zaak te hebben? Waarom adopteerde raadslid Bucaille de kinderen van Du Pui? Welke motieven had de mysterieuze gever die de gelden terugbetaalde? Welke administraties werden nog meer buiten de stadskas gehouden?

 


Wanneer Thorbecke met Seyns opvolger het onroerend goed van de armenhuizen ook aan de stad toeschrijft is het kerkbestuur des duivels. Teerlink is geobsedeerd door het mechanisme van tijd en gaat op zoek naar de radertjes die het klokwerk van de stad vormen.

 

HUIB VELDHUIJSEN (IJsselstein1965)

is communicatieadviseur - citymarketeer. Om zijn creatieve geest te scherpen tijdens zijn jaren als raadslid en wethouder, projecteerde hij het verhaal van zijn voorvader Casper Seyn tegen de achtergrond van de liberalisering van het openbaar bestuur. Zijn debuut.
Huib groeide op in de boekhandel van zijn ouders. Met een altijd actuele collectie tijdschriften binnen handbereik kon hij al Googlen avant la lettre. Het werk van fotografen, de levens die zij registreerden en hoe mensen met elkaar waren verbonden, inspireerde. Met de tienertoer maakte hij stedentrips om tentoonstellingen en stadsarchieven te bezoeken en interessante mensen te ontmoeten en fotograferen. Hieruit groeide een warme belangstelling voor cultuurhistorie en openbaar bestuur. Sinds hij in 1981 zijn eerste ontdekkingen over zijn voorouder Casper Seyn met zijn grootvader deelde groeide ook de nieuwsgierigheid naar de historische context waarin de klerk werkte.