Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Toekomst voor het Rie theater?

publicatiedatum: zo 19 maart 2017

Kent u het nog? Het Rie theater, een prachtig initiatief van Marcel Fokker dat, ten volle wordt ondersteund door Dave Kortekaas die, en dat is ook wel lekker handig, toevallig eigenaar is van een prachtig centraal gelegen souterrain -zaaltje (in de Franse Steeg) waar ze samen al een paar heel intieme, leuke, mooie en uitverkochte proefvoorstellingen gaven. Te gast waren o.a Ellen ten Damme, Michaël Prins, Spinvis, Marjolein Meijers en Hans Dulfer. CultuurLokaal besprak de toekomst van "het RIE" met Marcel.

 

We Vroegen Marcel waarom het Rietheater is ontstaan en waarom het weer gestopt is.

Marcel:,,Het idee voor een eigen theater begon gewoon bij mij thuis, waar ik collega-muzikanten liet optreden. Daar zat onder andere ook Frederique Spigt tussen. Bij die optredens gebeurde er iets bijzonders. De muzikanten voelde weer waarom ze ooit, vroeger, muzikant waren geworden. De gemeente heeft hier een einde aan gemaakt. Dat begreep ik goed, want ik voldeed helemaal niet aan de regels. Maar ik had wel veel mensen enthousiast gekregen.

 

Kelder

Toen kreeg ik al vrij snel van Dave Kortekaas het aanbod om het verder te proberen in de grote leegstaande  souterrainruimte in de Franse Steeg. En zo is het Rie-theater ontstaan.

Maar ook in dat souteraintheater in de Franse steeg mochten we, na 5 proefvoorstellingen, niet verder omdat het niet aan de voorwaarden, bestemmingsplannen  en lokale regelgeving voldeed.

 

April 2016

En zo was multitalent Ellen ten Damme in april 2016 de – voorlopig –  laatste artiest die een, overigens geweldig optreden gaf in het RIE theater. De aanbevelingsbrief, zie hiernaast, gericht aan de gemeente Woerden was het mooiste cadeau dat deze artiest aan Marcel en Dave kon geven.

 

Enfin daarna begonnen de besprekingen over de toekomst en begonnen de gemeentelijke molens te draaien en na de nodige strubbelingen lijkt het er nu voor het eerst sedert april vorig jaar, op dat het Rie Theater, (op termijn en na de nodige aanpassingen) verder kan in het leegstaande pand aan de Franse Steeg.

 

 

 

 

Maatschappelijke bestemming.

Het Rie Theater krijgt dan een maatschappelijke bestemming mag alleen open als er iets wordt georganiseerd. Het schenken van (zwak alcoholische) drank hierbij moet ondergeschikt zijn aan de culturele activiteiten en alleen toegestaan op de
Voor deze opzet is geen zware bestemmingswijziging nodig. De nazit in het Rie Theater mag alleen niet te lang duren. Een zelfstandig horeca-initiatief is niet toegestaan.

 

Op zijn vroegst kan er iets georganisserd worden als alles gereed en aangepast is Marcel en Dave hopen op september want de kelder moet eerst nog een verbouwing ondergaan. Wel is het mini-theater, bij uitzondering, tijdens Nachtcultuur op 1 april, kortstondig geopend. 

 

 

Akoestiek & Horeca

Het akoestisch rapport is een 'heet hangijzer' waarop het plan in theorie kan stuklopen, is toevallig vandaag (9 maart) aan de gemeente overhandigd. Dan zijn er nog wat bouwkundige zaken die geregeld moeten worden en de zware procedure voor een horecavergunning moet worden opgestart en afgerond.

Pasls dat allemaat in orde is en zwart op wit geaccordeerd door de gemeente Kan de vlag uit.

 

 

 

Wat kunnen we verwachten?
Als dat allemaal achter de rug is kan de kelder kan worden ingericht als intiem minitheater met maximaal 90 zitplaatsen*. Woerden kan dan minstens eens per week een culturele activiteit als muziek, cabaret en theater verwachten in het Rietheater  Ook zijn er plannen voor bijvoorbeeld een culturele eetavond met muziek en gerechten uit de Marokkaanse of Molukse keuken. En ook denken ze aan een blotevoetendansavond, de vertoning van filmhuisfilms of het huisvesten van het cultuurcafé of een thema avond. En natuurlijk gaat er samengewerkt en afgestemd worden met bestaande organisaties zoals theater het Klooster en met  culturele initiatieven zoals op 1 april al gebeurd met Nachtcultuur.

 

*Zaal der kunsten

Woerden had al eerder een plek waar zo'n 60 a 70 mensen cuturele bijeenkomsten konden houden. een aantal jaren was er de "zaal der kunsten" op de zolder van het kasteel, waar ook zeer gewaardeerde kleinschalige programmering met beperkte horeca plaatsvond dat was een initiatief van zorginstelling Abrona dat, vrij onverwacht, verdween door bezuinigingen op de zorgsector.

Theater het klooster gebruikte het als ruimte voor kleine presentaties, het cultureel Platform hield er cultuurcafe's en er waren regelmatig (kinder)voorstellingen en concerten.