Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Pieten in Woerden

publicatiedatum: wo 9 november 2016

Tijdens de Sinterklaasintocht in Woerden op zaterdag 12 november spelen landenpieten de hoofdrol. Overal in de stad zijn straks Pieten uit diverse landen te zien, zoals Spanje, Mexico, Italiƫ, Frankrijk en natuurlijk uit Nederland. Deze Pieten zien er (wellicht) bijzonder uit en dan bedoelen we niet (alleen) de kleding.

 

Aan de kleding en atributen van iedere LandenPiet zal te zien zijn waar hij of zij vandaan komt. Zo maakt de Franse Piet de mooiste schilderijen en bakt de Italiaanse Piet de lekkerste pizza's. De Spaanse Piet maakt muziek en de Nederlandse Piet is herkenbaar aan zijn boeren outfit.

 

Daarbij werd, in eerste instantie, uit gegaan dat alle Pieten, dus ook de landenPieten donker zouden zijn gesminkt omdat het bestuur eerder liet weten niet "voor de muziek uit te willen lopen" maar het landelijk (?) beleid te willen volgen. Het bestuur van het Consulaat van Sinterklaas heeft nu echter laten weten dat de Piet-vrijwilligers zelf de keuze hebben hoe ze eruit willen zien, zwart, bruin, of met roetvegen.

 

Voor de mensen die hopen op verandering van het uiterlijk is het te hopen dat niet alle Pieten, welliswaar heel democratisch, kiezen voor de donkerste mogelijkheid.

 

In het eerste sintfilmpje, Sint en de landenpieten (KLIK HIER voor filmpje) zijn de Landenpieten allemaal nog "als roet" (en op de sintinwoerden-site zelf ook, geen "veegje" te zien. Maar misschien is het "democratische kleurenbeleid" wel wat recenter als het eerste filmpje. Vol verwachting klopt ons hart voor het 2e filmpje.