Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Acheologiedagen ook in Stadsmuseum

publicatiedatum: vr 26 augustus 2016

14, 15 en 16 oktober: Nationale Archeologiedagen: tijdens de archeologiedagen wordt de game ‘de Legende van Lucius’ opgeleverd. Een spannend spel voor op je smartphone of tablet met daarin leuke filmpjes waarin Woerdenaren acteren als Romein of Germaan. Je moet voor het spel van hot naar her binnen de stad en allerlei opdrachten doen.

 

 

Tijdens de archeologiedagen wordt bovendien in het Stadsmuseum eindelijk het Frankisch zwaard onthuld dat al in 2012 bij opgravingen werd gevonden. De Franken leefden na de Romeinen in Woerden en maakten gebruik van de resten van het Romeins castellum. Dit zwaard werd gevonden in een graf van een Frankische edelman, een belangrijk persoon. Het zwaard heeft twee jaar in een ontzoutingsbad gelegen om te voorkomen dat het in de toekomst wegroest. Eindelijk te zien in het Stadsmuseum. Aan de Hoge Woerd is een informatiebord te zien over het zwaard.

 

In het museum is gratis een magazine te verkrijgen dat geheel aan het zwaard is gewijd.

 

uit de krant

Eén van de meest bijzondere vondsten op de bouwplek was een Frankisch zwaard uit de achtste eeuw na Christus. De vondst werd gedaan door Woerdenaar Hans Kooijman, die als amateur archeoloog meewerkte aan de opgravingen. Hij herinnert het zich nog goed: “Ik riep: Is dit het zwaard van Damokles? Maar de archeoloog dacht niet dat het een zwaard was. Een dag later belde hij mij op en zei dat ik toch gelijk had gehad!” Het zwaard lag op een skelet van, vermoedelijk,  een Frankische edelman, die hier ritueel is begraven. Het zwaard en het skelet werden gevonden binnen de grenzen van het Romeinse castellum. Het is nu duidelijk dat ook in de eeuwen na het vertrek van de Romeinen het castellum nog een betekenis had voor de lokale bewoners. Het zwaard zal over een jaar in het Stadsmuseum te bewonderen zijn, omdat het nu nog  in een zoutbad wordt geconserveerd. Voor nu is in het Stadsmuseum wel een foto op ware grootte te zien.