Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Fotoproject Carla Vermeend

 

"In de Keuken"

Echte Woerdenaren.

 

Elke "echte" Woerdenaar, (of Kamerikers, Harmelenaar of...) vraagt ooit aan zijn buur of collega "kom jij oorspronkelijk uit Woerden?"

 

Ben jij wel een echte Woerdenaar? 

Heel vaak is het antwoord dan; Nee ik ben hier 10, 25 of 40 jaar geleden komen wonen, oorspronkelijk kom ik uit........ en dan krijg je te horen dat je buurman, je collega, je kroeg of kerkgenoot uit een grote stad of uit een plaats in Friesland of Limburg of een andere provincie komt.


Soms kan je het horen aan het dialect, aan een accent of je proeft het doordat "de ander" je "zijn" zuur vlees (Limburg) of "zijn" Nagelkaas (Friesland) laat proeven.

Van een flink aantal "import Woerdenaren" zijn de (klein)kinderen wel "echte Woerdenaren" want, (vaak) zijn ze hier geboren en getogen.

 

 

 

Vreemdelingen. 

Maar wist u dat we in (groot) Woerden niet alleen met een groot aantal "vreemdelingen" uit een verre uithoek van ons land samenleven maar ook met (ruim) 100 verschillende andere nationaliteiten samenwonen? Die komen dan wel van nog "iets" verder weg, bijvoorbeeld van Brussel, Barcelona, Belgrado, Bissau, de Banda Eilanden, Bagdad of Buenos Aires. Ook bij hen kan je het verleden, soms, horen of proeven en, bij sommigen, ook zien.

Ook van deze "import Woerdenaren" zijn de (klein)kinderen vaak wel "echte Woerdenaren" want, (vaak) zijn ze hier geboren en getogen.


Allemaal samen. 

En, dat allemaal samen in Woerden wonen, werken en leven doen we al geruime tijd, meestal, tamelijk probleemloos.

En elke keer dat er weer iemand bijkomt wordt Woerden weer een beetje kleurrijker en, in elk geval, gevarieerder en smakelijker. Zo at hier niemand, voor eind jaren 60 chinees, Indisch, Italiaans, Spaans, Grieks enz. maar al heel snel was dat heel gewoon (lekker) eten. En naast de traditionele, (ook lekkere) karbonade, bal gehakt, sperziebonen, bloemkool en aardappels, de stampotten de patat en niet te vergeten de kroket, verschenen in de jaren erna, falafel, saté, escargots, tortilla’s, shoarma, couscous, tapas, sushi struisvogelbiefstuk, humus en nog veel meer lekkers op tafel.


Fotoproject

Die grote verscheidenheid aan gerechten uit alle windstreken is de “kapstok” waar Carla Vermeend haar fotoproject aan op heeft gehangen.
Ze wil alle nationaliteiten die in Woerden samenleven portretteren, liefst met hun traditionele eten. (liefde gaat door de maag nietwaar?) Zo leren we elkaar beter kennen en worden we ons misschien iets meer bewust van het feit dat we in principe allemaal samen op weg zijn om “echte Woerdenaren” te worden en/of te blijven.

Zo geeft dit project een gezicht aan die, meer dan, 100 nationaliteiten (zie de lijst) die samen de "gemeenschap Woerden vormen. (Daar is nog wel wat hulp voor nodig want we hebben ze nog niet allemaal. Mocht u iemand kennen, een buur, een collega, een vriend(in) die in aanmerking komt voor "een portret" laat ons dat dan weten, liefst via een mailtje.)

 

Expo / Boek / Educatie

Als alle nationaliteiten bezocht zijn door Carla Vermeend komt er een expositie en (misschien) een boek of een poster. Ook zal er educatief materiaal gemaakt worden voor, in elk geval, de basisscholen in Woerden en de kernen.

Om dit doel te verwezelijken ondersteund CultuurLokaal dit initiatief van Carla meer dan van harte. En natuurlijk verdienen al die andere culturen een mooie, eigen, plek op DE website voor kunst & cultuur.