Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Vrijheid

di 10 april 2018 t/m zo 6 mei 2018

Leerlingen van 5 havo en 6 vwo van het Woerdense Kalsbeek College openden dinsdag 3 april 2018 hun examententoonstelling in De Hall aan de Korenmolenlaan.

De expositie werd geopend door burgemeester Victor Molkenboer, die zelf aan het examenproject had meegewerkt. Drie verschillende thema's waren behandeld. De vwo'ers werkten het thema 'eigenzinnig' uit en dat leidde tot diverse heel bijzondere uitmonsteringen. Een deel van de havisten ging aan de slag met 'tijd en andersom'. Een ander deel had 'oorlog en vrijheid' als uitgangspunt.

 

het resultaat in De Hall te zien is Verhuist vanaf 20 april  naar de Petruskerk als tentoonstelling rondom Bevrijdingsdag.

 

Achtergrond

Ik voel me nu bijna familie van deze oorlogsveteraan’

Dat de veteraan die scholiere Dayweemon Ramarn portretteerde nu een vriend is, komt door een bijzonder project over vrijheid op het Kalsbeek College.

 

Ook toen Rozamaryn Orsel (17) voor de tweede keer het levensverhaal hoorde van veteraan Arie Langenberg, was ze weer onder de indruk. „Ik vond zijn belevenissen op zijn uitzending naar Nieuw-Guinea zo aangrijpend dat ik hem heb uitgenodigd voor een gastles”, vertelt de 5 havo-leerling. „Je kon een speld horen vallen toen dat lieve kleine oude mannetje zijn verhaal deed. En tot mijn verbazing vertelde hij in de klas zelfs over die gebeurtenissen uit 1961 waarvan hij nog steeds volschiet als hij het erover heeft.”

De scholiere leerde Langenberg een paar weken geleden kennen toen ze aan hem werd gekoppeld voor een project van het Kalsbeek College en de Stichting 4 en 5 mei Woerden. „We zoeken al langer naar mogelijkheden om jongeren te betrekken bij 4 en 5 mei”, vertelt bestuurslid Jan van Es. „En dan niet alleen bij het feestje op Bevrijdingsdag, maar ook bij het feit dat we bijna 75 jaar in vrijheid leven.”

 

Begrip

Docente beeldende vorming Claudia van Putten stelde een variant voor op het project Jong fotografeert oud dat de school vorig jaar samen met de Lionsclub deed. „Om het begrip tussen jongeren en ouderen te vergroten hebben de leerlingen toen oudere mensen gefotografeerd en geïnterviewd. Nu wilden we iets soortgelijks doen, maar dan door mensen te portretteren die verschillende soorten visies hebben op vrijheid.”

In februari werden 26 leerlingen uit havo 5 gekoppeld aan 16 kandidaten, onder wie mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, veteranen en Syrische vluchtelingen.

Dayweemon Ramarn (19) kwam zo in contact met Gert Knijnenberg. „Een 38-jarige veteraan, met puppyogen, die op jonge leeftijd drie keer uitgezonden is geweest”, vertelt de scholiere. „Hoewel hij volop in het leven staat, heeft hij geregeld nachtmerries over zijn missies. Dan komen de beelden terug van die keer dat er tijdens een patrouille een bermbom afging en hij iemand dood moest schieten om zichzelf en zijn mensen te beschermen.”

 

Ramarn sprak de veteraan meerdere keren en zette hem op verschillende locaties op de foto: op zijn werk, terwijl hij buiten aan het sporten was en in een studio waarbij hij speciaal voor de foto zijn baret opzette. „Door wat hij tijdens al die ontmoetingen allemaal met me gedeeld heeft, is hij een soort vriend geworden.”


bron AD Femke Rodenburg

(lees verder bij bron)


 


Locatie

stichting 4 en 5 mei Woerden
Petruskerk Kerkplein 5 Woerden

Over stichting 4 en 5 mei Woerden

Meer informatie over stichting 4 en 5 mei Woerden vindt u in de cultuurmap: stichting 4 en 5 mei Woerden
Contact: e-mail: info@4en5meiwoerden.nl