Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

De kleur rood

ma 4 maart 2019 t/m za 20 april 2019

De kleur rood

Rood is een belangrijke en veel gebruikte kleur. Het was een van de eerste pigmenten waarmee de mens is gaan schilderen. Al in de prehistorie werd ijzeroxide rood uit gesteente gewonnen en gebruikt voor grotschilderingen. En de Inca’s en Azteken beschouwden hun rode pigment karmijn – gewonnen uit het bloed van cochenilleluizen – eeuwenlang als een grote schat.

 

Gebruik van rood

In schilderijen springt rood er uit, het is een opvallende kleur die de aandacht trekt. Het wordt geassocieerd met liefde maar ook met gevaar. In de Christelijke kunst stond de kleur voor het offerbloed van Christus en andere martelaren maar ook voor de hel en de duivel.

Van Vincent van Gogh is bekend dat hij pigment in schilderijen gebruikte dat niet tegen de tijd bestand was. Zo waren de bloemen uit het werk ‘Veld met irissen bij Arles’ ooit paars en zijn ze nu blauw, de rode pigmenten zijn uit de bovenlaag verdwenen.

 

Door de enorme keuze aan goede (rode) verf hoef je er niet bang voor te zijn dat zoiets nog gebeurt. Maar hoe weet je nou welke rood je het best kunt gebruiken? Wanneer kies je voor Cadmium rood en hoe gebruik je Alazarin Crimson? Met de materiaalkennis die je in deze cursus opdoet, haal je alles uit je verf!

 

7 lessen van 4 maart tot 20 april 2019  kosten– € 175,00

 

  • Leren: herkomst, geschiedenis, gebruik en karakter belangrijkste rode pigmenten
  • Doen: rode pigmenten optimaal gebruiken, eigen keus materiaalgebruik
  • Lessen: dinsdag 19.00 – 22.00 u / woensdag 9.00 – 12.00 u & 13.00 – 16.00 u / donderdag 19.00 – 22.00 u (bij voldoende aanmeldingen) / vrijdag 9.00 – 12.00 u

Schrijf je in


Locatie

SchilderlaB, het
Dorpshuis Harmelen, Schoollaan 8, 3481 GH Harmelen

Over SchilderlaB, het

Meer informatie over SchilderlaB, het vindt u in de cultuurmap: SchilderlaB, het
Bezoekadres: Dorpshuis Harmelen Schoollaan 8, 3481 GH Harmelen