Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Geweldige schrijfsters van 1920 tot 1960

do 2 november 2023 t/m do 23 november 2023

GEWELDIGE SCHRIJFSTERS VAN 1920 TOT 1960
Geweldige schrijfsters van 1920 tot 1960
Er is altijd veel gelezen en geschreven. Literatuur is altijd populair en boeiend geweest. De meeste schrijvers en boeken worden na verloop van tijd vergeten. Opvallend genoeg zijn vrouwen daarbij wel het meest vergeten. Daarom besteden we in deze lezingenreeks aandacht aan vier vrouwelijke schrijvers. Niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze boeiende verhalen geschreven hebben die ons terugvoeren in een andere tijd. En ook omdat hun verhalen ons nu ook nog veel te vertellen hebben. In vier lezingen maak je kennis met deze bijzondere schrijfsters uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Toen vaak veel gelezen, tot in de Verenigde Staten toe, lijken ze nu vergeten. Tijd om opnieuw kennis te maken met de ingetogen Maria Dermoût, de dwarse Beb Vuyk over Nederlands-Indië en met de adellijke Amoene van Haersolte en de dromerige Clare Lennart over het Utrecht uit het begin van de twintigste eeuw.In deze lezingen wordt naast de behandeling en achtergrond van de schrijfster ingezoomd op wat haar bijzonder maakte in de literatuur en op haar plaats in de samenleving. Deelnemers ontvangen een reader met informatie over de schrijfsters en verhalen van de schrijfsters.
Achtergrondinformatie:

Maria Dermoût (1888-1962) is geboren in het toenmalige Nederlands Indië. Ze woonde daar een groot deel van haar leven. In haar werk speelt Indië een grote rol. Ze schrijft in een heel eigen Indische stijl. Kenners beschouwen haar als één van de grote schrijvers van de 20e eeuw. Haar roman De tienduizend dingen, een groot succes in de VS,  staat hoog op veel literatuurlijstjes. Het is dan ook vertaald in alle grote wereldtalen. Haar werk is heel zintuigelijk, je ruikt de natuur, de zee en de specerijen. Het zien van het grote verband - waarin de mens een kleine rol speelt – en daardoor het aanvaarden van het leven, is haar grote thema. Maria Dermoût is meer een Oosters dan een Westers schrijfster. Misschien beleefde ze juist daarom internationaal zoveel succes.
Amoene van Haersolte (1890-1952) is de grote onbekende, winnaar van de P.C. Hooftprijs in 1947. Schreef in een geheel eigen taal over de ondergaande cultuur van de adel in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw. Groeide op in Utrecht in een statig pand aan de Maliebaan. Geprezen door Top Naeff en in het eigenzinnig gebruik van de taal vergelijkbaar met  Couperus. In haar boek Lucile schetst ze haar jeugd in Utrecht. “Het eerste hoofdstuk uit de autobiografische roman Lucile, is zonder meer een parel van een verhaal en hoort wat mij betreft in elke bloemlezing van de beste verhalen uit de Nederlandse literatuur thuis” (Hans Heesen).
Clare Lennart (1899-1972) groeide op op een landgoed op de Veluwe, had een grote liefde voor de natuur en behield haar hele leven heimwee naar haar jeugd. Haar volwassen leven speelde zich in haar geliefde Utrecht af. Met haar bijzondere romans als Serenade in de verte en De ogen van Roosje kende ze een groot en trouw publiek. In het Utrechts Nieuwsblad had ze jarenlang een eigen rubriek Van Tijd tot Tijd. “Columns waarin Clare Lennart blijk geeft van haar liefde voor de groene kant van de stad waar ze woonde” (Liliane  Waanders);
Beb Vuyk (1905-1991) werd geboren in het toen nog landelijke Delfshaven. Zij kende een grote drang naar avontuur. In 1929 kreeg ze een eerste betrekking in Nederlands Indië. Dit was het begin van een avontuurlijk leven in een tropisch land, dat zich ontwikkelde van kolonie tot een onafhankelijke, trotse staat. Deze overgang maakte ze bewust mee, ze speelde er zelfs een rol in. Na de onafhankelijkheid koos ze voor het Indonesisch staatsburgerschap. Haar roman Het laatste huis van de wereld was een groot succes. Later zou ze grote bekendheid verwerven met haar Groot Indonesisch Kookboek.
4 lezingen van 2 uur Toon details
1: donderdag 2 nov 2023 - 09:30 – Het Klooster – lokaal 28
2: donderdag 9 nov 2023 - 09:30 – Het Klooster – lokaal 28
3: donderdag 16 nov 2023 - 09:30 – Het Klooster – lokaal 28
4: donderdag 23 nov 2023 - 09:30 – Het Klooster – lokaal 28
Het Klooster Toon adres-info
€ 43,00
Eugène Westra
Startdatum
donderdag 2 november 2023 - 09:30


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
Klooster, Wilhelminaweg 77
Woerden


Website: Geweldige schrijfsters van 1920 tot 1960


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl