Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Inleiding in de Sterrenkunde

di 24 oktober 2023 t/m di 12 december 2023

INLEIDING IN DE STERRENKUNDE
Inleiding in de Sterrenkunde
De Volksuniversiteit biedt u dit seizoen tweemaal een cursus Sterrenkunde aan. In het najaar -op veler verzoek- een herhaling van de cursus "Inleiding in de Sterrenkunde", in het voorjaar 2024 de cursus "Capita Selecta uit de Sterrenkunde". Dit deel, de inleiding van de cursus wordt deels gegeven aan de hand van het aanbevolen boek Handboek Sterrenkunde door Govert Schilling, maar legt hier en daar andere accenten.

De lessen zijn te volgen zonder voorkennis en ook zonder kennis van wiskunde. Na zeven lessen heeft de cursist een algemeen en actueel beeld van de stand van zaken in de sterrenkunde. Cursisten kunnen in de lessen suggesties doen voor ‘uitstapjes’ naar onderwerpen die ze interessant vinden.
Les 1: Kennismaking met de sterrenhemel, sterrenbeelden, straling en sterrenkundige instrumenten, en de dagelijkse en jaarlijkse veranderingen aan de hemel. Regelmatig gaan we een stukje terug in het verleden en zien we hoe mensen vroeger de sterrenhemel beleefden. In deze les wordt de basis gelegd voor de overige lessen.
Les 2: We bekijken de aarde en de maan. Aan de orde komen de bouw van de aarde, tektonische bewegingen, oceanen, klimaatzones en atmosferische circulatie. Bij de maan maken we kennis met bergen, kraters, restanten van vulkanisme en natuurlijk de enorme lavavlakten.
Les 3: We doorkruisen het planetenstelsel en maken kennis met de zogeheten binnen- en buitenplaneten, de planetoïden, kometen, stof en meteorieten. Van dit buitenaardse materiaal wordt in de les een aantal voorbeelden getoond die je zelf onder een stereomicroscoop kunt bekijken.
Les 4: We onderzoeken de zon en kijken naar de geboorte, levensloop en dood van sterren. De zon is een gemiddelde ster en dankzij verschillende waarneemtechnieken kunnen we veel te weten komen over haar uiterlijk en het inwendige. Sterren die veel lichter zijn dan de zon hebben een veel langer bestaan voor zich. Zware sterren leven relatief kort en beleven veelal een spectaculair einde.
Les 5: De zon maakt, met enkele honderden miljarden soortgenoten, deel uit van een enorme structuur: het melkwegstelsel. We bekijken de opbouw, kern, spiraalarmen en buitengebieden. Daarbij maken we kennis met zogeheten open sterrenhopen en bolvormige sterrenhopen, alsmede de invloed van satellietstelsels op het reilen en zeilen van het geheel.
Les 6: In deze les staat het heelal als geheel centraal. We maken kennis met andere soorten sterrenstelsels en groepen van sterrenstelsels. Ook zien we dat het heelal uitdijt en proberen we de historie terug te volgen, tot aan de Grote Klap – het ontstaan van ruimte en tijd.
Les 7: Bij de laatste les staan we stil bij de zogeheten astro-biologie. Bestaat er elders leven in het heelal en wat kunnen we daar vandaag vanuit de wetenschap wel en niet van zeggen? We maken kennis met exotische planetenstelsels en bijzondere stoffen die we met verfijnde technieken op het spoor zijn gekomen. Is het leven in het heelal een enorme uitzondering of is het onvermijdelijk?

7 lessen van 2 uur Toon details
1: dinsdag 24 okt 2023 - 19:30 – mboRijnland
2: dinsdag 31 okt 2023 - 19:30 – mboRijnland
3: dinsdag 7 nov 2023 - 19:30 – mboRijnland
4: dinsdag 14 nov 2023 - 19:30 – mboRijnland
5: dinsdag 21 nov 2023 - 19:30 – mboRijnland
6: dinsdag 28 nov 2023 - 19:30 – mboRijnland
7: dinsdag 12 dec 2023 - 19:30 – mboRijnland
mboRijnland Toon adres-info
€ 115,00
Niek de Kort
Boeken gebruikt: 1 Toon boek-info
Startdatum
dinsdag 24 oktober 2023 - 19:30


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
MBO Rijnland, Polanerbaan 15
Woerden


Website: Inleiding in de Sterrenkunde


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl