Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Koeiemart on Tour

zo 15 mei 2022

Van 11.00 t/m15.00 uur/ toegang is gratis. de Koeiemart tentoonstelling en het gemaal bezoeken.

Koeiemart on Tour

Nu het Pop-Up Museum aan de Rijnstraat zijn deuren heeft gesloten gaat het Stadsmuseum Woerden op reis met de Koeiemart tentoonstelling. Zondag a.s. 15 mei is de ‘Koeiemart on Tour’ te gast bij het Stoomgemaal Van Teylingens

Iedereen die zin heeft om Koeiemart herinneringen op te halen of meer te horen en zien over deze unieke traditie is van harte welkom

 

Stoomgemaal teylingens

Het voormalig scheprad-stoomgemaal, gebouwd in 1871 (getuige de gedenksteen in de noordmuur) in waterschapsstijl, werd vernoemd naar de polder, die de naam van het geslacht Teylingen kreeg.

Het is een van de oudste nog bestaande stoomgemalen van ons land en de enige overgebleven tandem-compoundstoommachine die direct een centrifugaalpomp aandrijft in Nederland.

Minimaal één keer in de maand wordt de machine in bedrijf gesteld.

Ook de kolenloods is herbouwd en ingericht als bezoekerscentrum. Vrijwilligers verzorgen educatieve rondleidingen over de geschiedenis van de waterhuishouding, het gemaal en stoom in het algemeen voor  scholieren en belangstellenden.

 

De Koeiemart on Tour is mogelijk gemaakt door de Vroedschap van Woerden Anno 2018, de bedrijvenkring die het Stadsmuseum steunt.

En natuurlijk door de enthousiaste vrijwilligers die meereizen met de tentoonstelling! Zij zorgen ervoor dat er op elke locatie iets extra’s te beleven is.


Locatie

Stoomgemaal Teylingens Van Teylingenweg tussen Woerden en Kamerik.


Stadsmuseum Woerden

Stadsmuseum Woerden