Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbrief



Items voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Open Petruskerk

za 25 juni 2022

Op Woensdagen van 10.00 tot 12.00 uur Op zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur. Op verschillende momenten ook orgel-bespeling.

Actueel

 

van mei t/m september alle woensdagen van 10.00-12.00 uur en alle zaterdagen van 11.00-16.00 uur.
In de overige maanden zijn we de 2e en de 4e zaterdag van de maand open.

In het koor kan de bezoeker een kaarsje aansteken en gaan zitten om te bidden of te mediteren. De looproute (ivm Corona-maatregelen) wordt aangegeven.

Er zijn gidsen aanwezig die over de historie van de Petruskerk kunnen vertellen en in veel gevallen wordt het prachtige 250 jaar oude Bätzorgel bespeeld.

 

Wij kunnen heel veel informatie geven.

maar we nodigen u liever uit om met eigen ogen deze mooie, eeuwenoude Petruskerk* te komen bekijken.

 

Normaal Open voor bezoekers in:

  •  juni, juli en augustus:

iedere zaterdag van 11.00 - 16.00 uur en iedere woensdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur met vanaf half juni aansluitend een Marktconcert van 12.00 -12.30 uur zie ook www.advanpelt.nl

  • In de andere maanden: iedere 2e en 4e zaterdag van 11.00 - 16.00 uur

Tijdens de openstellingen wordt het Bätzorgel** bespeeld door wisselende organisten.

 

Ook zijn er, desgewenst, rondleiders en gidsen aanwezig die veel over de Petruskerk weten en u daarover willen vertellen. 

 

Beklimmen toren kan ook.*

Op de 2e en 4e zaterdag van de maand zijn bij het  VVV (Rijnkade) kaartjes te koop. In principe starten deze beklimmingen om 13:00, 14:00 en 15:00 uur onder leiding van een gids van het Gilde Woerden.

Prijzen
Kinderen t/m 12 jaar gratis
vanaf 13 jaar en volwassenen € 3,-
Kaartjes te koop bij Toeristen Infopunt / VVV
 

* In juli en augustus is het zelfs elke zaterdag mogelijk.

< gedenkraam Jan de Bakker. (foto Henk de Valk)

 

**Restauratie Batzorgel:

De noodzakelijke werkzaamheden aan dit orgel duren naar alle waarschijnlijkheid tot begin juni 2019, en gedurende die periode zal een van de andere orgels bespeeld worden.

 

*Petruskerk

De Petruskerk is gebouwd op de plaats waar eerder, na een Romeins Castellum, een houten kerk heeft gestaan, die in 1202 is verbrand tijdens een plundertocht van Hollanders die het Sticht binnenvielen. Over de vroege kerkgeschiedenis van Woerden is echter bijna niets bekend. In de dertiende eeuw verrees een stenen kerk, die in de loop der tijd steeds verder is uitgebouwd en verfraaid. Omstreeks 1372 werd begonnen met de bouw van de westtoren. Overigens zou hier later de stadswacht nog worden ondergebracht.....

 

....Met het herstel van de kerk  in 1675 heeft de Petruskerk in grote lijnen zijn huidige vorm gekregen.

In de kerk bevindt zich een orgel gebouwd door J.H.H. Bätz (1767) en een grafmonument van kapitein der zee Hugo Schaap (1717). Tijdens de eerder genoemde restauratie zijn onder meer beelden daterend van voor de Reformatie teruggevonden, welke in de kerk staan opgesteld.


Locatie

Petruskerk Kerkplein 5 Woerden


Petruskerk

Petruskerk