Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

1000 jaar mozaïeken in Rome

wo 16 februari 2022

10:00 - 12:00 uur / € 15,- pp: Een lezing over de hoogtepunten van vroegchristelijke en romaanse mozaïekkunst (350-1350).

1000 jaar mozaïeken in Rome

 

Het nog jonge christendom sloot in de vierde eeuw na Christus met de kerkenbouw aan bij de klassieke Romeinse vormen, zoals de basilica. Ook de vormentaal van de mozaïeken was in eerste instantie geïnspireerd door de omringende voorbeelden uit de Romeinse oudheid. Naarmate de tijd vorderde gebruikten de kunstenaars steeds abstractere uitdrukkingsvormen. Naast uitbeelding van het leven van heiligen en scènes uit de bijbel kwamen ook theologische thema’s aan bod, zoals de verering van het kruis en de ecclesia bipartita, waarin tot uitdrukking komt dat in de kerk van Christus de christenen uit het jodendom en uit het heidendom één gemeenschap vormen. Ook gaven de mozaïeken soms inzicht in de positie van de paus ten opzichte van de keizer.

 

De stichting van de kerken werd vaak verteld in prachtige legendes. De plaats waar de Maria Maggiore moest worden gebouwd, werd volgens een legende door Maria aangegeven op de plek waar het in mei sneeuwde. Vaak werden de kerken in Rome gebouwd op een plek waar de geschiedenis bijna letterlijk kon worden aangeraakt. Zo is de San Pudenzia gebouwd op de resten van het huis waar senator Pudens Petrus ontving. Deze lezing voert u langs hoogtepunten van vroegchristelijke én romaanse mozaïekkunst die te vinden zijn in de Santa Maria Maggiore, de San Clemente en vele andere kerken.

 

inschrijven

mr.drs. C.J. (Ina) Bertsch
Al snel na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, begon Ina Bertsch lezingen, cursussen en rondleidingen te geven. Zij deelt inmiddels al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen met haar cursisten. Haar cursussen geeft ze bij kunsthistorische instituten (zoals Helikon en Kunsthistorische Leergangen Utrecht) en volksuniversiteiten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis. Zij verzorgt ook online cursussen.


Locatie

Klooster Wilhelminaweg 77 Woerden


Volksuniversiteit Het Groene Hart

Volksuniversiteit Het Groene Hart