Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Wandeltocht ‘1000 jaar Herfst in de Meije’

za 26 september 2020

vanaf 9.45 uur in eetcafé De Halve Maan met koffie/thee. Deelnemers maken ‘een reis door de tijd’. vooraf aanmelden!

 

Staatsbosbeheer heeft  een speciale wandeling georganiseerd door het eeuwenoude landschap van Zegveld en de Meije.

 

De Groene Hart-gids ontvangt hen vanaf 9.45 uur in eetcafé De Halve Maan met koffie/thee. Na een korte inleiding gaan zij gezamenlijk naar Zegveld, waar de ontdekkingstocht begint. Die loopt langs een eeuwenoude houtkade, over de weg en dwars door de weilanden. De gids vertelt hoe de bewoners het land sinds de middeleeuwen hebben gevormd.

 

‘Schraallanden’
Vervolgens rijden de deelnemers met eigen vervoer naar de ‘schraallanden’ van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim. De schilders van de ‘Haagse School’ vonden deze kleurrijke, weidse polders met prachtige luchten niet voor niets zo boeiend. Rond 13.00 uur is men weer terug bij De Halve Maan.

 

Schraallanden langs de Meije en Armenland-Ruwiel

Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland, een overblijfsel van eeuwenoud agrarisch gebruik. De landjes lagen te ver van de boerderij en werden daardoor nooit bemest. Zo ontstond voedselarm land met een bijzondere vegetatie. De schraallanden herbergen vogels, vlinders en bijzondere planten zoals blauwe zegge, moerasviooltje en klokjesgentiaan. Al dit moois is te zien vanaf het korte wandelpad (nabij recreatieterrein De Koekoek).

 

De kosten,

inclusief koffie of thee, bedragen € 8,00 en € 3,00 voor deelnemers tot 12 jaar. De wandeling gaat over geplaveide paden en door het gras. Goede wandelschoenen en verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan. Fietsers hebben voldoende tijd om naar de verschillende locaties te rijden.

Parkeren bij De Halve Maan, Hazekade 20, 2411 PP, de Meije (Bodegraven).

 

 

Parkeren bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije (Bodegraven).

Aanmelden via utrechtsewaarden@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer, of via tel. 06-23646290 (tijdens kantooruren).

 


Locatie

Eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije (Bodegraven).


a- algemeen:  Erfgoed

a- algemeen: Erfgoed