Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Rood Adeo zingt Tom Waits

di 4 februari 2020

Deur open 19:30 uur/€ 15,-:Levende legende TOM WAITS is 70 jaar en om dit te vieren, speelt ROOD ADEO een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre

Dinsdag 04-02-2020,  aanvang 20:00u
 

Rood Adeo zingt Tom Waits: Tom Waits 70 Celebration: Levende legende TOM WAITS is 70 jaar en om dit te vieren, speelt ROOD ADEO een intieme dwarsdoorsnede van het iconische oeuvre van de Amerikaanse zanger en acteur.

 

“Op Waits zelf na, komt niemand dichter bij de ziel van een Tom Waits-song dan Rood Adeo” aldus Jaap Boots in Shouting Boots (VPRO Radio 6). Daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Tom Waits vormde voor Rood Adeo een grote inspiratiebron. Eentje die hij altijd in ere heeft gehouden. Adeo vertolkte de afgelopen vijfentwintig jaar dan ook op veel (inter)nationale Tom Waits Festivals songs van de grootmeester en hoewel Rood Adeo ondertussen genoeg eigen albums heeft afgeleverd, ziet hij die langlopende associatie met Tom Waits nooit als een bezwaar.

 

Adeo’s eerste formatie droeg zelfs de naam van Waits’ live-album uit 1975: Nighthawks at the Diner.

Adeo verklaarde in muziekblad Fret: “We houden dat vertrekpunt bewust in ere. Mensen die weten waar de bandnaam vandaan komt, rekenen we graag tot ons publiek.” En zo hoort het eigenlijk ook. Roots horen niet verloochend te worden. Wat dat betreft, scoort Adeo goed: hij nam werk op van Nina Simone, vertolkte begin 2019 zowel Mozart als Beethoven en bracht vorige maand in het Beauforthuis een onvergetelijke tribute aan J.J.Cale.

 

Toch neemt van al die leermeesters Tom Waits bij Adeo de meest speciale plek in: “Het voordeel van Waits spelen, is dat zijn idioom nergens beperkend werkt. Het is niet alleen blues, jazz, folk, country en rock. Alles dat daartussen of daarbuiten valt, krijgt ook een plek. Waits is één van de zeldzame songwriters die zich niet vastpint aan één stijl.

 

EN dan hebben we het nog niet eens over zijn kwaliteit als tekstschrijver. Waits hoort al lang tot de Grote Vier, samen met Sammy Cahn, Johnny Mercer en Jacques Brel. Het is altijd als een groot voorrecht om samen met het publiek van Waits’ werk te kunnen genieten. In die zin vormen deze Waits-concerten voor mij ook een ultiem avondje uit.”

 


Locatie

Rie Theater Fransesteeg 6, 3441 Woerden