Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

afgezegd - Lezing: De Tijd van de Tuin

wo 18 maart 2020

Lezing en ledenvergadering (voorafgaand) hebben beide geen doorgang

aanvang 20.00 uur/gratis:  een lezing door Erik de Jong. -  Aan de hand van voorbeelden zal Erik de geschiedenis laten zien van de tuin in verschillende culturen.t

 

deze lezing wordt voorafgegaan door de Algemene Ledenvergadering, die om 19.30 uur begint

Tuin (detail) Indiase miniatuur, Jaipur, 1775-1799, (Collectie Rijksmuseum, Amsterdam)

 

De tuin

De tuin als een universeel proces van maken, gebruiken en beleven. Dat is een proces dat zich in alle culturen al honderden jaren afspeelt. De tuin verhaalt van zowel het alledaagse als het bijzondere. In het voortdurend omgaan met de eigen plek als een verlengstuk van het zelf, raakt de tuin aan het vervullen van je idealen en verlangens. Steeds weer spiegelt de tuin onze plaats in de wereld. Hij vormt een speciale plek van mythe, fictie en illusie, en is een smeltkroes van het tastbare en het niet tastbare. Aan de hand van historische voorbeelden zal de spreker de veelzijdige geschiedenis laten zien van de tuin in verschillende culturen. Als moestuin, bloemenparadijs, object van status, als plek van orde en chaos, en verbonden met kunsten en wetenschappen.

 

Dr. Erik A. de Jong is Artis-hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de relatie mens-natuur, de studie van tuin en landschap, groen erfgoed en de samenhang tussen natuur en cultuur in meest brede zin. Erik de Jong werkte lange tijd in de VS, gaf veel les, publiceerde en was betrokken bij restauratie- en kunstprojecten. Hij tuiniert twee tuinen, een stadstuin en een landschap in Drenthe.


Tip:

In relatie tot deze lezing organiseren we een speciale excursie naar Landgoed Elswout. Meldt u snel aan!


Locatie

De Dam Wilhelminaweg 79, 3441XB, Woerden


SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.