Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

*HS: De dagen van Han

do 26 december 2019 t/m zo 29 december 2019

Historisch spel: De Dagen van Han/ € 15,- : Diverse dagen/speeltijden: zie onder.

De Dagen van Han

  1. datum/tijd
  • 26-12 15.00 uur
  • 26-12 20.00 uur
  • 27-12 15.00 uur
  • 27-12 20.00 uur
  • 28-12 15.00 uur
  • 28-12 20.00 uur
  • 29-12 15.00 uur
  • 29-12 20.00 uur

Historisch Spel door Jimmy Plooij-  Stichting Historische Spelen Woerden, 2019

Kaarten bestellen

 

 

Han Gerritse

Hij was 13 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij woonde naast de ijzerhandel van zijn ouders in het centrum van Woerden. In zijn dagboeken beschreef hij op prachtige wijze hoe hij de oorlogsjaren beleefde, waarbij hij oog had voor zowel het wereldwijde strijdtoneel als het alledaagse.

‘De dagen van Han’ is een theatertekst in vijf delen, met deze dagboeken als leidraad. Een ‘coming of age’ verhaal waarin we Han van jongen man zien worden. Waar de gevolgen van de Duitse bezetting in Woerden in het begin nog leken mee te vallen, wordt het dagelijks leven naarmate de dagen en jaren vorderen steeds minder voorspelbaar. Joodse mannen en jongens worden tewerkgesteld in Duitsland, mensen komen in verzet, maar wordt vervolgens hardhandig door de bezetters bestreden.

 

Han volgt het wereldnieuws via de Engelse radio. Hij luistert naar de toespraken van Koningin Wilhelmina, naar nieuwsuitzendingen en hoorspelen. Hiermee probeert hij grip te houden op de gebeurtenissen en bovendien kweekt het moed. IJdele moed. Ten tijde van de bevrijding is Han 18 jaar oud en realiseert hij zich dat de oorlog hem de mooiste jaren van zijn leven ontnomen heeft.

 

Het verhaal van Han wordt geflankeerd door belangrijke elementen, gebeurtenissen en personen in de stad gedurende de vijf jaar die de oorlog bestreek. De rol van de NSB, de in de stad geïnterneerde Duitse officieren, het ontstaan van het verzet, de rol van het spoor, de deportaties, de kaas- en melkhandel, huisarts Frans Schrijver, melkman Jan van Elk, de gebroeders Vergeer, het voedseltekort, de moeders die in alle tegenspoed voor hun gezinnen moesten blijven zorgen, de hongerwinter en de bevrijding.

 

Historische kostuums, oogstrelende projecties en warme muzikale intermezzo’s spelen wederom een zeer grote rol van betekenis in dit vierde Historisch Spel over Woerden. Het lokale spelers ensemble neemt het publiek meer dan 75 jaar mee terug in de tijd. Een tijd die van grote invloed is geweest op hoe de mensen en de stad zich hebben ontwikkeld.
 


Locatie

Klooster Wilhelminaweg 77 Woerden


Historische Spelen Woerden

Historische Spelen Woerden