Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Anna Pauwlona en Willem II geschilderd door Jan Willem Pieneman (Collectie gemeente Tilburg).

Marijke Bartlema - De Nederlandse Romanov

wo 13 maart 2019

van 20:00 tot 22:00 uur/gratis. De Nederlandse Romanov Anna Pavlovna.

– Let op: VOORAF om 19.30 uur zal de Algemene Ledenvergadering  v.d SHHV plaatsvinden!

 

een lezing door Marijke Bartlema-Andreae
 

In 1815 vroeg de zoon van koning Willem I de hand van Anna Pauwlona, een dochter van de Russische tsaar Paul I Petrovitjsj, telg uit de dynastie van Romanov-Holstein-Gottorp. Het jaar daarop, op 21 februari, werd het huwelijk voltrokken in Sint-Petersburg (Rusland). Aan het huwelijk gingen onderhandelingen vooraf. Zo mocht Anna, die tevens Grootvorstin van Rusland was, het Russische orthodoxe geloof blijven belijden, maar eventuele kinderen moesten Nederlands Hervormd worden opgevoed. Evenzo zou ze na het huwelijk de titel Prinses van Oranje mogen voeren.

Schilderij door Nicaise De Keyser (1849).
 

Het feest, dat maar liefst elf dagen duurde, werd met veel pracht en praal gevierd en na zes maanden kwam het jonge paar naar Nederland. Voor Anna een enorme overgang omdat de afstand tussen het vorstenhuis en de bevolking hier veel kleiner was dan zij thuis gewend was. Om met de bevolking kennis te maken werd een heuse serie excursies georganiseerd. Daar kwam overigens voortijdig een einde aan, omdat Anna inmiddels zwanger bleek. Het paar zou in totaal vijf kinderen krijgen, waaronder de latere Koning Willem III. Haar schoonvader had inmiddels Paleis Kneuterdijk aangeschaft en daar nam het paar zijn intrek. Maar al in de eerste winter die volgde, werd er verhuisd naar Brussel, naar het speciaal voor hen gebouwde paleis – het huidige Academiën Paleis. ’s Zomers verbleef het paar onder andere op Paleis Soestdijk. Op 7 oktober 1840 deed Koning Willem I afstand van de troon – vanwege een gepland maar omstreden tweede huwelijk. De echtgenoot van Anna werd Koning Willem II en zij zelf Koningin der Nederlanden.

 

 

 

Lang duurde het koningschap niet voor Willem II; in 1849 overleed hij aan een hartstilstand. Anna werd Koningin-Moeder en … sleet haar dagen in eenzaamheid. Bovendien werd ze geplaagd door financiële problemen. Om die op te lossen wist ze haar broer, tsaar Nicolaas I, zo ver te krijgen dat die een groot aantal schilderijen van de Oranjes wilde aankopen, waaronder werken van Rembrandt. Dat vormde de kiem voor de huidige beroemde collectie in de Hermitage in Sint-Petersburg.

Marijke Bartlema-Andreae vertelt ons nog veel meer over de familie Romanov en onze Nederlandse Romanov, koningin Anna Pauwlona. Het eerste gedeelte van haar verhaal gaat over de verschillende vorsten uit het geslacht Romanov en in het tweede gedeelte vertelt ze over Anna Pauwlona.


 


Locatie

De Dam Wilhelminaweg 79, 3441XB, Woerden


SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.