Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Omslag boek Rampjaar 1672 van Luc Panhuysen (2009)

Het Rampjaar - Luc Panhuysen

ma 15 oktober 2018

van 20:00 tot 22:00 uur /gratis. Lezing over hoe mensen van vlees en bloed het ‘Rampjaar 1672’ beleefden

In mei 1672 zette zich vanuit Charleroi een gigantisch Frans leger in beweging met als doel de vernietiging van de Nederlandse Republiek. Wat volgde was een Blitzkrieg avant la lettre en niets leek logischer dan dat de Nederlanders door de Franse overmacht werden verpletterd. Maar de veroveringsmachine stokte, de Nederlanders wurmden zich uit hun hopeloze situatie en wisten de agressor met de staart tussen de benen het land uit te drijven.

 

In zijn lezing  zal Luc Panhuysen vertellen hoe mensen van vlees en bloed het ‘Rampjaar 1672’ beleefden en hoe het ondanks alle paniek en wanhoop toch lukte om de supermacht van zijn tijd in het nauw te drijven.

 

Luc Panhuysen (1962)

Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij een landelijk dagblad besloot hij de waan van de dag te verruilen voor de verbeelding van het verleden. Panhuysen combineert archiefonderzoek met het vertellen van een historisch verhaal, waarin de mensen van toen centraal staan. In zijn boeken verbindt hij de levensgeschiedenissen van zijn hoofdpersonen met de grotere lijnen van de Nederlandse en internationale geschiedenis. Hij is een veel gevraagd spreker, werkte mee aan verschillende cd-luisterboxen en valt regelmatig te beluisteren en te zien op radio en televisie.

 

In 2005 publiceerde hij De Ware Vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt en in 2009 het eveneens goed ontvangen Rampjaar 1672. Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte (2009). Zijn laatst verschenen boek, Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd van Willem III tegen Lodewijk XIV (2016) was genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.


Locatie

kapel Weddesteyn Utrechtsestraatweg 50, naast hoofdingang Weddesteyn Woerden


SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.