Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Primavera; Gratis rondleiding

do 17 mei 2018

aanvang 10.30 uur/gratis rondleidingen door de tentoonstelling Primavera

De tentoonstelling is een must voor de kunstliefhebber, maar ook voor iedereen die van Italië houdt en voor degenen die zin hebben in een voorproefje op de komende zomermaanden.

 

Hoe reisde men in de 17e eeuw naar Italië? Wat zijn Bentvuegels? En wat hebben de Woerdense kunstenaars Herman van Swanevelt (1603-1655) en Leo Gestel (1881-1941) met elkaar gemeen? Het antwoord op deze en andere vragen krijgt u tijdens een van de gratis rondleidingen door de tentoonstelling Primavera! Nederlandse kunstenaars in Italië. Iedere donderdag om 10.30 uur kunt u in Stadsmuseum Woerden zo’n gratis rondleiding volgen.

 

U krijgt niet alleen veel informatie over Italië als bron van inspiratie voor kunstenaars uit de Nederlanden, maar leert ook meer over opmerkelijke details op de getoonde schilderijen en prenten.

Italië vormt al eeuwenlang een belangrijke bron van inspiratie voor kunstenaars uit heel Europa. Ook veel Nederlandse kunstenaars reisden af naar het zonnige zuiden. Zij bestudeerden er de resten van de klassieke oudheid en leerden van de kunstwerken van renaissancemeesters als Raphaël en Leonardo da Vinci. Italië, met haar eeuwenoude ruïnes, barokke architectuur en majestueuze bergen, zette de Noordelijke kunstenaars aan tot andere, nieuwe manieren van werken. In de tentoonstelling Primavera is te zien hoe iedere kunstenaar - in de 17e of begin 20ste eeuw - eigen accenten legt en andere aspecten belicht.

 

Er is werk te zien van 17e-eeuwse meesters als Herman van Swanevelt, Matthias Withoos, Casper van Wittel en Pieter van Bloemen. Van 20ste-eeuwse kunstenaars als Leo Gestel, Isaac Israels, Hendrik Jan Wolter, Willem van den Berg en Theo Kurpershoek, en van de hedendaagse kunstenaars Uwe Poth, Stefan Bleekrode en Daan de Jong.


 


Locatie

Stadsmuseum Kerkplein 6 Woerden


Stadsmuseum Woerden

Stadsmuseum Woerden