Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

In The Crosswind (Risttuules).

ma 23 april 2018

zaal 19.30 -aanvang 20.00 uur/ € 8,- Aangrijpende historische WOII- film i.s.m. Annex.

In samenwerking met Stichting 4 en 5 mei Woerden organiseert AnnexCinema een speciale filmavond.

In de opmaat naar 2020 waarin we 75 jaar vrijheid vieren worden er in 2018 en 2019 meerdere activiteiten georganiseerd in Woerden.

Zo ook een speciale vertoning van de film "In The Crosswind" (Risttuules).

De avond begint om 20.00 uur met een welkomstwoord van Jan van Es, van de Stichting 4 en 5 mei Woerden.

 

In The Crosswind (Risttuules)

Aangrijpend drama over de deportatie van 40.000 inwoners uit Estland, Letland en Litouwen in 1941, op bevel van Josef Stalin. Vrouwen en kinderen werden naar Siberië getransporteerd, de mannen verdwenen naar gevangenenkampen. Erna is één van de vrouwen die wordt gescheiden van haar man en samen met haar jonge dochter naar Siberië wordt gestuurd. De tijd werkt vanaf dan anders: ze moet zich bezighouden met overleven in deze nieuwe, barre omstandigheden. De brieven die ze aan haar man schrijft brengen wat licht.

 

Film Totaal

Het is dit jaar tweeënzeventig jaar geleden dat de Tweede en hopelijk laatste Wereldoorlog ten eind kwam. De groep mensen die het uit eerste hand kan navertellen wordt steeds kleiner, maar de herinneringen blijven, mede door de vele speelfilms, getuigenissen en documentaires die er over de oorlog zijn gemaakt en vastgelegd. Toch verschijnen nog steeds nieuwe invalshoeken en verhalen die een ander of onbekend licht op de oorlog werpen. Zoals het lot van bijna zeshonderdduizend zielen in de Baltische Staten die door de Sovjet-Unie werden afgevoerd.

Gezinnen werden bruut uiteengereten. De vrouwen en kinderen uit Estland, Letland en Litouwen werden door de sovjets in opdracht van Stalin afgevoerd naar de kolchozen in Siberië, terwijl hun echtgenoten en vaders naar de gevangenkampen werden gebracht. In the Crosswind draait om een jong gezin uit Estland en is gebaseerd op de brieven die Erna, de vrouw des huizes, aan haar echtgenoot Heldur zond. Vanuit het dan weer bloedhete en dan weer ijskoude Siberië probeert de vrouw het zichzelf en haar dochter Eliide zo aangenaam mogelijk te maken ondanks de barre en mensonterende omstandigheden.

In the Crosswind verbeeldt deze historische episode in prachtig zwart-wit, afgewisseld met indrukwekkende tableaux vivants.

 

 

  • Cast & Crew: Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel, Ingrid Isotamm, Einar Hillep
  • Regie: Martti Helde
  • Lengte 2 uur 30 (inclusief pauze)

Fotoalbum van In The Crosswind (Risttuules).


Locatie

4 en 5 mei Woerden, stichting

4 en 5 mei Woerden, stichting

4 en 5 mei Woerden, stichting