Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

(OMD) Open Monumentendag 2018

za 8 september 2018 t/m zo 9 september 2018

ZIE PROGRAMMAOVERZICHT HIERONDER

VRIJDAG

de Open Monumenten Klassendag.

Net als de voorgaande jaren gaan ongeveer duizend kinderen uit de groepen 7/8 van de basisscholen een bezoek brengen aan diverse opengestelde monumenten in de gehele gemeente. De Klassendag
wordt georganiseerd door Stichting Open Monumentendag Woerden in samenwerking met de KUVO en het Gilde.

 

Op vrijdagavond geeft Rob Alkemade in de theaterzaal van het Klooster het derde OMDW-college. Rob is werkzaam bij het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard en al jarenlang onderzoeker van de geschiedenis van Woerden en omgeving. Hij staat uitgebreid stil bij de relatie tussen Woerdenaren en andere Europeanen in vroeger tijden. Voorafgaand aan het college is om 20:30 uur de officiële opening van OMWD 2018, door Tymon de Weger (wethouder erfgoed).
Het OMDW-college is gratis bij te wonen op vertoon van een toegangskaart. De kaarten zijn gratis af te halen bij de receptie van het Klooster, het Stadsmuseum en het VVV
Woerden (gevestigd op Emmakade 6a).

 

ZATERDAG

Op zaterdag openen vanaf 10.00 uur de bekende en minder bekende monumenten
hun deuren weer voor het publiek.

 

In Harmelen zijn dit jaar 5 monumenten te bezoeken, waaronder het tuinhuis ’t Spijck in
de tuin van (kasteel) Huize Harmelen en de Duiventoren.

 

Dit jaar is de NH kerk in Zegveld te bezoeken. In en rondom de kerk worden verschillende activiteiten georganiseerd en kom je meer te weten over de ophanden zijnde restauratie van het monument. Specialisten op het gebied van restauraties van monumenten zijn in de kerk aanwezig om uitleg te geven.

 

Het gemaal Teijlingens is geopend voor publiek. Het stoomgemaal is dankzij de inzet van vrijwilligers in goede staat en dat demonstreren ze graag.

 

In Woerden zijn ook dit jaar tientallen monumenten te bezoeken. Je kunt de Petrustoren of de Molen
beklimmen, het orgel van de Petruskerk, de Opstandingskerk of de RK Bonaventurakerk
horen spelen, wandelen in de tuin van Villa Rijnoord of meevaren met de speciale OMD-vaart van het Romeinse Schip (vertrek om 11.00 uur).

 

ZONDAG

Dit jaar zijn op zondag het Stadsmuseum, het Kasteel en de Molen te bezoeken.
Unieke activiteiten zijn op deze dag de expositie in de Brediusschuur (Kievitstraat 42, op het landgoed) en de rondleiding over de cultuurhistorie van het landgoed onder begeleiding van gids Anton Nuijten. Deze rondleiding start om 14.00 uur vanaf de Brediusschuur.

 

OHWL

Gedurende het weekend worden ook diverse activiteiten georganiseerd, waaronder het Festival van de Oude Hollandse Waterlinie. Een rondreizend festival langs alle steden van de OHWL. (zie elders in de agenda en de nieuwsberichten)


Locatie

monumenten in Woeren, Harmelen, Kamerik, Zegveld


Open Monumentendag Woerden

Open Monumentendag Woerden