Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Willemein Floet- Lezing Hofjes

ma 16 april 2018

van 20:00 tot 22:00 uur/ gratis. Willemein Wilms Floet

Hofjes worden in Nederland al zeker zeshonderd jaar gebouwd, ze zijn geliefd en duurzaam en bijna elke oude stad kent een paar fraaie voorbeelden.

 

Waardoor houdt deze bijzondere bouwvorm het al zolang uit? Wat is het geheim?

 

Willemijn Wilms Floet, docent Architectuur aan de TU Delft, werd al jong gegrepen door deze verborgen schatten in de stad.

 

In haar nieuwe boek ‘Het Hofje. Bouwsteen van de Hollandse Stad, 1400-2000’ heeft ze dit fenomeen in architectonische zin helemaal ontrafeld. Wat dat allemaal opleverde, horen we tijdens haar lezing.

 

 

Naschrift redactie.

Er zijn bij ons weten wel veel straatnamen met hof of hofje in Woerden maar een echt Hofje waar oude dames/heren of geestelijken ooit woonden?

Wel kwamen wij op onze zoektocht dit tegen (wikipedia)

 

 

Het Speyart van Woerden's Hofje (zie foto) is een 19e-eeuws hofje in Utrecht.

Het hofje aan de Kerkstraat is ontstaan na het overlijden in 1874 van Wilhelmina van Linschoten, douairière baron Speyart van Woerden. Uit haar nalatenschap kwam de opdracht met de financiële middelen voort aan de Conferentie van O.L. Vrouw van de Sint-Vincentiusvereniging om dit hofje te laten bouwen. De woningen zouden worden bestemd voor kinderloze weduwen en vrouwen van boven de 50 jaar.

 

Binnen enkele jaren na haar overlijden zijn de 17 woningen van het hofje gebouwd. De architect A.G. Tollenaar verzorgde het ontwerp. De woningen zijn verdeeld in drie bouwblokken die als geheel in een U-vorm staan. In het midden bevindt zich een omsloten tuin.

 

Het hofje is tot in de jaren 1970 door de Sint-Vincentiusvereniging beheerd waarna (onder meer) studenten en krakers er huisvesting vonden. In 2001 werd het hofje aangewezen als rijksmonument.


Locatie

De Dam Wilhelminaweg 79, 3441XB, Woerden


SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.