Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

15e ds. Haitsmalezing

wo 22 november 2017

aanvang 20.00 uur/ gratis. Over: Hoe het ‘Lutherde’ in zestiende-eeuws Holland


Door:           Sander Wassing (historicus)
Aanmelden:                    niet nodig
Kosten:                          geen

 

500 jaar Reformatie in Woerden en omgeving

Fietstochten met Luther als thema, lezingen en exposities door heel Duitsland: niets is anno 2017 te gek om de grote voorman van de Reformatie, Maarten Luther te herdenken. Nu lijkt het misschien heel normaal om over de beroemde Reformator uit de zestiende eeuw te spreken, maar dat was het in Luthers tijd allerminst! De Woerdense pastoor Jan de Bakker en anderen na hem kwamen in de problemen toen zij naar buiten traden met hun Lutherse sympathieën. Op het kasteel in Woerden wachtten De Bakker en anderen hun proces af.

 

In Nederland en meer bepaald in Woerden, de stad met de oudste Lutherse gemeente, mogen we niet voorbijgaan aan het Lutherjaar. Hoe ‘Luthers’ was Jan de Bakker eigenlijk? Welke risico’s liepen mensen die sympathiek stonden ten aanzien van Luthers idealen? Hoe benutte Luther de drukpers om zijn geschriften te verspreiden en hoe ontwikkelde de Reformatie zich in Woerden gedurende het laatste kwart van de zestiende eeuw? Deze en andere vragen komen tijdens deze lezing uitgebreid aan de orde.

 

De lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep geloof en Cultuur en de Stichts Hollandse Historische Vereniging.

 

Sander Wassing vertelt deze avond over de risico´s die de inwoners van Woerden met sympathie voor Luthers leer liepen. Hoe werd de drukpers gebruikt bij het verspreiden van die leer? Hoe is het verder gegaan met de Reformatie in Woerden? Uiteindelijk namen de Calvinisten de Petruskerk over en kwamen de Lutheranen bij elkaar in een schuilkerk. Wassing geeft de achtergronden. De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.
 


Locatie

Lutherse Kerk, Jan de Bakkerstraat 11, Woerden


SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.