Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Nacht van de Nacht, Niek de Kort.

za 29 oktober 2016

Van 20.00 tot 23.00 uur Aanmelden niet nodig. Deelname gratis.

Al eerder vroegen wij ons af of Woerden mee doet aan deze gebeurtenis, (zie eerder nieuwbericht)

 

Duurzaam Woerden bedacht het onderstaande.

Tijdens de Nacht van de Nacht deze zaterdag neemt sterrenkundige Niek de Kort in Woerden bezoekers  mee langs de sterrenbeelden en vertelt verhalen.

 

De Nacht van de Nacht wordt dit jaar voor de 12e keer gehouden door de Natuur en Milieufederaties om aandacht te vragen voor energiebesparing en licht.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Zo'n 20 procent van ons elektriciteitsgebruik wordt gebruikt voor licht. Met nieuwe technieken, led-verlichting en door vaker te dimmen en te doven kan dat met 90 procent gereduceerd worden, stelt Natuur en Milieufederatie Utrecht. Afgelopen jaar doofden 155 gemeenten en bedrijven verlichting en bezochten 40.000 mensen de 350 evenementen in het hele land. De organisatie hoopt dit jaar wederom de 350 activiteiten te kunnen halen. Er komen er nu zo'n 10 nieuwe activiteiten per dag bij op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten.

 

Er worden onder meer lichtjeswandelingen, huifkartochten, vaartochten in het donker, klimmen in het donker en activiteiten als sterren kijken gehouden.

De Natuur en Milieufederaties roepen gemeenten en bedrijven op om de lichten te doven. Inmiddels hebben verschillende bedrijven zich aangemeld. Ook hebben allerlei gemeenten toegezegd om lichten te doven van gemeentehuizen, kerken en toren.

 

In Woerden

Hier neemt sterrenkundige Niek de Kort bezoekers mee op een reis langs de sterrenbeelden en vertelt verhalen. En er zijn verhalen genoeg over sterrenkunde, onderzoek, of leven in het heelal. Is het bewolkt? Ook dan is er veel te vertellen. Van 20.00 tot 23.00 uur is Niek de Kort te vinden in Molenvliet aan het eind van de Hollandbaan (het stukje dat doodloopt op een boerenerf).
De twee ondernemers die daar wonen, hebben beloofd hun verlichting te doven, zodat het echt donker is. De mobiele barista is er ook. Deze activiteit wordt georganiseerd door Duurzaam Woerden.

 

Niek de Kort

Hij studeerde sterrenkunde in Leiden en is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Hij publiceert regelmatig, artikelen en boeken, over ruimteonderzoek en sterrenkunde. In het dagelijks leven is hij zelfstandig ondernemer op het vlak van (wetenschappelijke) voorlichting en communicatie.


Locatie

Molenvliet aan het eind van de Hollandbaan
Weg loopt door op boerenerf.

a- algemeen:  Erfgoed

a- algemeen: Erfgoed